Gheskiere Paul - Klinisch Psycholoog - Psychotherapeut - Mental Coach

Seksuele problemen
Back

SEKSUELE PROBLEMEN
Seksuele problemen kunnen te maken hebben met seksuele onvrede maar kunnen ook het resultaat zijn van seksuele dysfuncties. In de therapeutische benadering van seksuele problemen is het belangrijk voor ogen te houden dat lichaam en geest op een complexe manier samenwerken. Soms gebeurt de aanmelding na doorverwijzing door een arts, in dat geval zijn somatische problemen onderzocht en uitgesloten. Velen melden zich rechtstreeks aan . Het kan nodig zijn om ter controle bij een arts langs te gaan alvorens een psychoseksuele therapie te starten.

Voor welke seksuele problemen kan je bij mij terecht ?
Er zijn twee soorten seksuele problemen: seksuele onvrede en seksuele dysfuncties.
Bij seksuele onvrede is er een verschil tussen wat men verwacht en wat men beleeft of kan beleven. Iedereen wordt in zijn leven op een bepaald moment geconfronteerd met seksuele onvrede. De meeste vrouwen ervaren in hun leven bijvoorbeeld periodes van verminderde zin, mannen kunnen in bepaalde omstandigheden moeilijkheden hebben met het krijgen of behouden van een erectie. Dit soort problemen kan te herleiden zijn tot relationele moeilijkheden, maar kunnen evengoed te maken hebben met situationele factoren. Ze behoren tot het spanningsveld van ieder koppel en zijn meestal van voorbijgaande aard. Een aantal gesprekken met een psycholoog-seksuoloog kan vaak veel verheldering brengen.
Een seksuele dysfunctie heeft verschillende gemeenschappelijke eigenschappen. Zo is er steeds seksuele onvrede aanwezig. Deze onvrede is niet tijdelijk maar zet zich vast in een patroon. Men spreekt van een seksuele dysfunctie wanneer seksuele onvrede zich op een hardnekkige manier in het lichaam vertaald.
Bijvoorbeeld: wanneer een man ondervindt dat telkens hij wil vrijen, de erectie onvoldoende is, zal hij seks vermijden uit angst om te mislukken. Zowel de man zelf als zijn partner verwachten dat vrijen zal eindigen met frustratie, veeleer dan met bevrediging. Als gevolg hiervan kan de zelfwaardering dalen en kunnen tal van negatieve gevoelens aanwezig zijn (schaamte, schuld, depressie, angst).

 

 Vrouw

 

 

Man

Aversie - afkeer

 

Aversie

Libidostoornis – verminderd seksueel verlangen

 

Libidostoornis

Lubricatiestoornis – onvoldoende opwinding – “nat worden’

 

Erectiestoornis

Te vlug orgasme

 

Vroegtijdige zaadlozing

Dyspareunie – genitale pijnen

 

Dyspareunie

Vaginisme – spannen van de bekkenbodemspieren

 

 

Mijn psychoseksuele aanpak
Aanmelding en exploratie van het probleem
Meer en meer komen mensen naar voor met hun seksueel probleem. Velen melden zich rechtstreeks aan bij een psycholoog-seksuoloog .
Wanneer het duidelijk is dat er een seksueel probleem is, is een eerste stap de probleemverkenning.
Per seksueel probleem zijn er een aantal kernvragen die door de hulpverlener gesteld kunnen worden teneinde zo goed mogelijk zicht te krijgen op de situatie. Een goede exploratie van het seksueel probleem kan voor sommigen al voldoende klaarheid brengen. Voor anderen is het een goed begin van een seksuele counseling.
Geruststellen en informatie geven
Geruststellen betekent niet enkel verkeerde opvattingen ontkrachten maar ook informatie geven. Vooreerst is het belangrijk de patiŽnt algemeen te informeren over het fysiologische aspect van seksualiteit, over de verschillen tussen de geslachten. Hoe uitgebreid de hulpverlener dit doet is afhankelijk van de voorkennis en de behoefte van de patiŽnt.
Op het gebied van seksualiteit, leven er ook vandaag nog heel wat mythes bij vele mensen. Dit zijn overdreven of onjuiste opvattingen die mensen hebben over seksualiteit. Zulke mythes hebben vaak een negatieve invloed op het vrijen. Het is dus belangrijk dat de hulpverlener alert is en eventuele mythes bij een koppel of een persoon ontdekt. Daarna wordt die mythe expliciet gemaakt en besproken. Het doel van die bespreking is het relativeren ervan. Wanneer dit lukt, is het belangrijk de juiste informatie te geven zodat de verkeerde of overdreven opvatting kan vervangen worden.
Psychoseksuele behandeling
Hierbij worden de theorieŽn van Masters & Johnson en van Kaplan gebruikt. De therapie verloopt over een aantal gesprekken met oefeningen, soms aangevuld met relaxatie- en hypnotherapie, oefeningen uit de bio-energetica, enz